برگزاری محفل تلاوت و تدبر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر + عکس

۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۷:۲۸ کد : ۸۳۲۲۷ فرهنگی
محفل تلاوت و تدبر در قرآن کریم بعدازظهر روز دوشنبه اول اردیبهشت در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد.
برگزاری محفل تلاوت و تدبر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر + عکس

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر به نقل از ایکنا، دانشگاه صنعتی امیرکبیر در دوشنبه دیگری از دوشنبه‌های قرآنی روز گذشته میزبان یکی دیگر از محافل تلاوت و تدبر در قرآن کریم بود.

در ابتدای این محفل قرآنی که با حضور جمعی از دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشگاه امیر کبیر و جهاد دانشگاهی این دانشگاه برگزار شد، حجت‌الاسلام والمسلمین علی تقی‌زاده، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم به بیان نکات تفسیری آیات هفتم تا نهم سوره مبارکه ممتحنه پرداخت که مشروح این صحبت‌ها در ادامه آمده است؛

«در آیه هفتم خدای متعال به یک اتفاق عجیب اشاره می‌کند. ما طبیعتاً انسان‌های اهل انس هستیم و می‌خواهیم با همه رفاقت و مَوّدت داشته باشیم. خدای متعال می‌فرماید راه دوستی با دشمنان این است که محکم و سرسخت باشید و چارچوبی که ما گفتیم، رعایت کنید.

اگر چارچوب را درست رعایت کردید و به خطوط قرمز نزدیک نشدید، امکان دارد، عداوت آنها تبدیل به محبت و موّدت شود. «عَسَى اللَّهُ أَنْ یَجْعَلَ بَیْنَکُمْ وَبَیْنَ الَّذِینَ عَادَیْتُمْ مِنْهُمْ مَوَدَّةً وَاللَّهُ قَدِیرٌ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» امید است خدای متعل بین شما مومنین و دشمنان شما مودت قرار دهد.

اینکه چگونه می‌توان دشمن را تبدیل به دوست کرد، موضوع مهمی است که می‌شود در قرآن آن را دنبال کرد.

«وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» خدا تواناست به خودت نگو نمی‌شود و امکان‌پذیر نیست، خدا «وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» خدای متعال مهربان و آمرزنده است.

در آیات هشتم و نهم دو اصل گفته شده است، چرا به این دو اصل در این آیات اشاره شده است؟ برای اینکه امکان دارد کسی بگوید شما می‌خواهید با تمام عالم دعوا کنید و با هیچ کسی ارتباط نداشته باشید، امکان دارد برخی بگویند شما می‌خواهید منزوی باشید و همه کار‌ها را به تنهایی پیش ببرید. به این خاطر این دو اصل در آیات مورد اشاره آمده است.

خداوند متعال می‌فرماید، اصلِ «لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّی وَعَدُوَّکُمْ أَوْلِیَاءَ» به این معنا نیست که بخواهیم با همه درگیر باشیم. خدای سبحان این موضوع را در آیه هشتم سوره ممتحنه دقیق بیان می‌کند و می‌فرماید: «لَا یَنْهَاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقَاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ» خدای متعال شما را از ارتباط با افرادی که قتال با دین شما دارند، نهی می‌کند. خدا به صورت روشن معیار می‌دهد، این معیار «کفر» و «شرک» یا اروپایی، آمریکایی و آفریقایی بودن نیست، معیار این است که ببینید چه کسی با ما قتال در دین می‌کند؟

مقام معظم رهبری تعبیری به کار می‌برند و می‌فرمایند: آمریکا به دنبال این است که ما را استحاله هویتی کند تا ما از دین و مرام و آیین خود برگردیم. آیا کشور دیگری با ما «قتال فی‌الدین» دارد؟ اگر داشته باشد ذیل این آیه قرار می‌گیرد، اما اگر نداشته باشد، حتی اگر کافر و مشرک هم باشد، مشکلی برای مودت و دوستی نیست.

خدای متعال در ادامه آیه هشتم سوره مبارکه ممتحنه یک اصل دیگر را معرفی می‌کند و می‌فرماید: «لَا یَنْهَاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقَاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیَارِکُمْ» اگر کسی مومنین را از سرزمین‌های خودشان اخراج نکند، آنها جز کسانی هستند که می‌توانید با او ارتباط بگیرید حتی اگر مشرک باشند.

قرآن روی کلیدواژه اخراج مومنین از سرزمین تأکید کرده است، چیزی که الان داریم می‌بینیم. خدا می‌فرماید اگر کسی این دو ویژگی را نداشت، شما را از ارتباط با او نهی نمی‌کنم، با آنها به نیکی برخورد کنید «وَتُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ» با آنها با قسط و عدالت معامله اقتصادی و تجاری و ارتباطات فرهنگی داشته باشید و خدای متعال آنها که قسط و عدل را برپا می‌کنند، دوست دارد.

در سوره مبارکه بقره تعبیری در مورد همین دشمنان وجود دارد، آنجا خدای متعال می‌فرماید: «وَلَا یَزَالُونَ یُقَاتِلُونَکُمْ حَتَّى یَرُدُّوکُمْ عَنْ دِینِکُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا وَمَنْ یَرْتَدِدْ مِنْکُمْ عَنْ دِینِهِ» آنها پیوسته در قتال با شما هستند تا از دینتان دست بردارید. اینجا و در سوره مبارکه ممتحنه نیز می‌فرماید: «الَّذِینَ قَاتَلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَأَخْرَجُوکُمْ مِنْ دِیَارِکُمْ» و شما را از سرزمین‌هایتان اخراج کنند. در ادامه می‌فرماید: «وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِکُمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ یَتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ» کسانی که آنها را در اخراج شما پشتیبانی می‌کنند، نیز کسانی هستند که از ارتباط با آنها نهی می‌کند.

یعنی در حال حاضر اسرائیل مصداق کامل «اخراج مومنین از دیار» است، آمریکا نیز مصداق کامل «قتال فی الدین» است، حالا اگر کشور دیگری بیاید و این کشور‌ها را در امر اخراج و قتال فی الدین پشتیبانی کند، همان قسم سوم است که خدا در قرآن به آن اشاره کرده و ارتباط با آنها را نهی کرده است.

«وَمَنْ یَتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ» هر کسی به این فرمایشات عمل نکند و ولایت آنها را با رفتار اشتباه خود بپذیرد، خدای متعال او را جزء ظالمین می‌داند.

ادعای ما این است که خدا در تمامی موضوعات زندگی به خصوص این موضوعات کلان سیاسی و فرهنگی و اجتماعی با دقت جزئیات را برای جامعه‌ای که انقلاب و نهضت اسلامی و توحیدی دارد، مشخص کرده است. امید داریم خدای متعال به همه ما توفیق دهد که عامل به این معارف باشیم.»

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این محفل حسین فردی، قاری بین‌المللی کشورمان به تلاوت آیاتی از سوره مبارکه ممتحنه پرداخت.

یادآور می‌شود، اولین جلسه از این محفل تلاوت و تدبر در سال جدید هفته گذشته با تلاوت جعفر فردی و بیان نکات تدبیری از سوی حجت‌الاسلام علی تقی‌زاده برگزار شد.

کلیدواژه‌ها: حسین فردی محفل قرآنی


نظر شما :