چاپ کتاب " آبخیزداری در عمل" توسط انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی امیرکبیر

در پیشگفتار این کتاب آمده است:
" یک دهه پیش فائو نتایج یک بررسی جهانی را ارائه نمود که مربوط به پروژههای آبخیزداری بود که طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ میلادی انجام شده بود. کتاب "نسل جدید پروژهها و برنامههای آبخیزداری" که توسط فائو در سال ۲۰۰۶ منتشر گردید منعکسکننده پذیرش گسترده مدیریت حوزه آبخیز به عنوان رویکردی یکپارچه برای توسعه و حفاظت از محیط زیست، بررسی حفاظت از منابع آبی، زمین و تنوع زیستی و بهبود وضعیت معیشت محلی از طریق افزایش و تنوع تولید میباشد. این کتاب دیدگاهها و ایدههای نو برای اقدامات آتی را مشخص مینماید.
در سالهایی که این اقدامات انجام میگرفت فائو بسیاری از پروژههای جدید را تدوین و اجرا مینمود که رویکردهای جدید آبخیزداری در آنها نشان داده و بررسی شده است. مطالعه حاضر یک بررسی مقایسهای از ۱۲ پروژه این چنینی است که در بسیاری از کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین انجام گرفته است. این بررسی تلاشی برای گردآوری و اشاعه درسها و تجربیاتی است که از این پروژهها و دستاوردها و مشکلات آنها میتوان آموخت.
بر اساس تجربیات این پروژهها، گزارش حاضر توصیههای مفصلی برای دست اندرکاران امور مرتبط با برنامهها، پروژهها و نوآوریهای مربوط به مدیریت حوزههای آبخیز در سطوح ملی، منطقهای و محلی ارائه مینماید. همچنین امیدواریم که این گزارش برای مدیران و برنامهریزان درگیر در سایر برنامههای مدیریت یکپارچه سیمای زمین و برنامهریزی منابع طبیعی و تجدید منابع نیز ارزشمند باشد. برای تحقق اهداف توسعه پایدار (SDGs)، استراتژیهایی برای مقابله با نابرابریهای مداوم و مکرر در فقیرترین اقتصادها، جایی که توسعه، وابستگی و نیازمندی بسیار زیادی به منابع طبیعی دارد، لازم می باشد. پرداختن به اهداف توسعه پایدار همزمان نیازمند استفاده از رویکردهای یکپارچه با هدف دستیابی به انسجام در سیاستها و اقدامات در مقیاسهای محلی تا جهانی و همچنین در بخشهای مختلف می باشد. آبخیزداری رویکرد یکپارچه این چنینی میباشد و از همکاری بین بخشها، مقیاسها و بازیگران حاضر در حوزه آبخیز، برای برقراری تعادل در نیازهای رقابتی و ایجاد مزایا و منافع همزمان برای مردم و محیط زیست حمایت میکند. رویکرد مدیریت حوزه آبخیز که در این گزارش مطرح شده است، همراستا با رویکردی جامع و برای پرداختن به چالشهای پیچیده و به هم پیوسته است و برای دستیابی به انسجام بین اسناد راهبردی سازمان و دستور کار برنامه 2030 می باشد که غذا و کشاورزی نقش محوری در آن دارد. اقدام فائو در رابطه با آبخیزداری به طور مستقیم با پنج اصل پایداری غذا و کشاورزی هم تراز میباشد که این اصول ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی توسعه پایدار را متوازن و متعادل مینمایند. این اصول شامل بهبود بهرهوری در استفاده از منابع، مدیریت پایدار منابع طبیعی و اکوسیستمها، حفاظت و بهبود معیشت روستایی و رفاه اجتماعی، افزایش انعطافپذیری و سازگاری مردم، جوامع و اکوسیستمها، و ترویج و ارتقاء مکانیسمهای نوآورانه، موثر و مسئولانه حاکمیت، در هر دو سیستم طبیعی و انسانی میباشند.با رعایت این اصول، مدیریت حوزه آبخیز ضمن جلوگیری از تخریب محیط زیست و از بین رفتن تنوع زیستی، مکانیسم و شیوههای پایدارتر تولید در بخشهای زراعی، دامی، جنگلی و شیلات را ترویج و ارتقاء میدهد. این امر نشاندهنده دیدگاه فائو در مورد غذا و کشاورزی پایدار میباشد، دیدگاهی که بیان میدارد در جهان غذای مغذی در دسترس همگان قرار گیرد و منابع طبیعی به گونهای اداره گردد که منابع حاصله از وجود، عملکرد و تنوع زیستی اکوسیستمها برای تأمین نیازهای حال حاضر و آینده بشر حفظ گردند."
شایان ذکر است این کتاب در 256 صفحه و به قیمت 750 هزار ریال به بازار کتاب عرضه شده است.
علاقمندان میتوانند کتاب مذکور را از طریق فروشگاه و نمایشگاه دائمی انتشارات جهاددانشگاهی امیرکبیر واقع در خیابان حافظ جنب درب اصلی دانشگاه و یا فروشگاه اینترنتی انتشارات به آدرس jdamirkabir.ac.ir/shop ؛ خریداری نمایند.
نظر شما :